Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Master
Boekwetenschap (Kunst- en cultuurwetenschappen)
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

Opbouw master

Het masterprogramma heeft een studielast van 60 EC:

 • 42 EC kernvakken en keuzevakken
 • 18 EC masterscriptie
 • Specialisatie: Cultureel ondernemen in het boekenvak

  De specialisatie Cultureel Ondernemen in het Boekenvak is bedoeld voor studenten die van boeken hun vak willen maken en een toekomst ambiëren als ‘cultureel ondernemer' in het boekenvak.

  Het boekenvak is volop in beweging en dit biedt mogelijkheden voor nieuwe ideeën en jong talent. Met deze specialisatie kun je je voorbereiden op een toekomst in het boekenvak. Je leert reflecteren op de totstandkoming van het literaire boek en de actuele verhouding tussen vraag en aanbod. Je weet welke kwesties er spelen en hoe je deze kunt onderzoeken.

  De specialisatie Cultureel Ondernemen in het Boekenvak is een combinatie van boekwetenschap en economie. Dankzij de mogelijkheid van ‘embedded research’ doe je ook werkervaring op: je gaat bij een instelling of bedrijf een actueel vraagstuk onderzoeken, vergelijkbaar met een stageopdracht. Het onderzoek kan voortgezet worden in de masterscriptie.

 • Specialisatie: Middeleeuwen

  Binnen het programma Boekwetenschap kun je je specialiseren in de mediëvistiek. Je maakt kennis met de uitgangspunten, doelstellingen, methoden en technieken van boekhistorisch onderzoek naar middeleeuwse handgeschreven en gedrukte boeken (handschriften en incunabelen). De specialisatie Middeleeuwen wordt afgesloten met een masterscriptie over een Middeleeuws onderwerp (18 EC).

 • Specialisatie: Kinderboeken

  De specialisatie Kinderboeken omvat de geschiedenis van de productie, in het bijzonder het illustreren, van kinderboeken. Naast algemene theorieën en methodiek met betrekking tot de boekenwereld leer je ook specifiek onderzoek te doen naar kinderboeken, bijvoorbeeld over de historische ontwikkeling van illustraties in kinderboeken en over het verband tussen pedagogiek en kinderboeken. Met een keuzevak kun je je nader specialiseren in een periode of genre.

  Het is mogelijk om tijdens een stage werkervaring op te doen bij een museum, een uitgeverij of andere boekgerelateerde instelling. Na afronding beschik je over een goede uitgangspositie voor je masterscriptie, maar ook voor een loopbaan in de wereld van het kinderboek.

 • Specialisatie: Historische cartografie

  Historische Cartografie leidt je de wereld binnen van oude kaarten en atlassen. Dit erfgoed is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook waardevol om te bewaren en relevant om te bestuderen.

  Oude kaarten maken duidelijk hoe er vroeger over wereld en maatschappij werd gedacht. Ze bieden een visuele en ruimtelijke blik op ons verleden en vormen zo een unieke aanvulling op allerlei andere soorten kennis. Om oude kaarten en atlassen juist te interpreteren, is evenwel expertise nodig. De specialisatie Historische Cartografie bestaat uit:

  1. Een theoretisch deel over historische, methodologische, analytische en materiële aspecten van boekgeschiedenis en historische cartografie.
  2. Een praktisch deel met werkcolleges waarin je zelf onderzoek doet naar/met oude kaarten en atlassen. Je focust op technieken om kaarten te ontleden en te interpreteren. Je leert Geografische Informatiesystemen (GIS) gebruiken om zelf digitale kaarten te maken.

  In het tweede semester zet je het onderzoek voort in de masterscriptie en doe je een onderzoeksstage bij een bibliotheek, archief of museum met een kaartencollectie.

  De keuzeruimte kun je benutten voor een vak in bijvoorbeeld historische geografie, kunstgeschiedenis, geschiedenis, archeologie, boekwetenschap of landschapskunde.

UvA Studiegids

Een studieschema en een uitgebreide beschrijving van alle vakken vind je in de UvA Studiegids.

Scriptie

De masterscriptie (18 EC) is een onderzoeksverslag. Het onderwerp bepaal je in overleg met de scriptiebegeleider. Bij de onderwijsadministratie van Kunst- en cultuurwetenschappen is een scriptiereglement verkrijgbaar.

Stage

Het is mogelijk om in je keuzeruimte stage te lopen bij een boek-gerelateerde instelling of bedrijf, bijvoorbeeld een bibliotheek, antiquariaat of uitgeverij.

Doorstromen naar een onderzoeksmaster 

Studenten van het masterprogramma Boekwetenschap kunnen (na een selectieprocedure) verder als boekhistorisch onderzoeker door een tweede studiejaar te volgen binnen de onderzoeksmaster Art and Performance Research Studies.