Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Master

Duitslandstudies (Geschiedenis)

Opslaan in favorieten

Wil je je verdiepen in de Duitse geschiedenis, politiek, cultuur en maatschappij? In de master Duitslandstudies verwerf je specialistische kennis over onze grootste buur en belangrijke bondgenoot Duitsland, van verleden tot heden. Je kunt direct veel ervaring opdoen door middel van excursies en door de mogelijkheid om stage te lopen.

UvA online Open huis

Drukke open dagen op de campus zitten er voorlopig even niet in. Maar in het online Open huis kun je je vanuit huis volop verdiepen in onze studies en de UvA. 

Op de Open huis-pagina van iedere studie vind je bijvoorbeeld opleidingsvideo's, FAQ’s en live events. In het algemene deel kun je onze opleidingen verkennen, de campussen ontdekken en je laten inspireren in de themaweken.

Hart van Europa

Duitsland vormt het hart van Europa. Of het nu gaat om politieke of economische ontwikkelingen, wat in Duitsland gebeurt, had - en heeft - direct zijn weerslag op omringende landen. In de master Duitslandstudies onderzoek je Duitsland in historische context. Je verdiept je in de turbulente Duitse geschiedenis, de herinneringscultuur en de positie die Duitsland in Europa en de wereld inneemt. Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer de oorzaken en gevolgen van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de levensvatbaarheid van de Republiek van Weimar en de DDR, het dagelijks leven in Nazi-Duitsland en de rol van Duitsland in de EU. Je ontwikkelt je tot een Duitsland-specialist binnen de master Geschiedenis.

Wat kenmerkt de master Duitslandstudies?

 • Duitslandstudies is een uniek masterprogramma binnen de opleiding geschiedenis met aandacht voor Duitsland vanuit historisch en actueel perspectief.
 • De opleiding heeft een breed excursieprogramma bestaande uit een tweedaagse studiereis naar Bonn en een reis van een week naar Jena, Weimar en Leipzig. Je kunt ook de vrije ruimte vullen met colleges in Duitsland.
 • Er zijn uitgebreide mogelijkheden om stage te lopen bij het DIA, bij landelijke media of bij ambassades in Berlijn of Wenen.

Waarom Duitslandstudies aan de UvA?

 • Als student profiteer je van onze samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), dat de master ook mede heeft ontwikkeld. Het DIA is een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk dat als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen.
 • Aan de UvA wordt van oudsher veel onderzoek naar Duitsland verricht. Daarom ben je bij ons altijd verzekerd van een scriptiebegeleider met actuele kennis van zaken.
 • Je kunt profiteren van een groot aanbod van buitencurriculaire activiteiten georganiseerd door onder andere het DIA: van filmavonden tot studiemiddagen over het moderne Duitsland. Door de extra activiteiten heb je meer kans op een baan als trainee bij ministeries, in het onderwijs, de journalistiek, het bedrijfsleven, musea, uitgeverijen en universiteiten.

De voertaal van deze master is Nederlands. Mocht je je Duits willen verbeteren, dan bieden wij daartoe mogelijkheden. Als je je taalniveau snel wilt verhogen, dan kun je ook cursussen volgen bij het Goethe Instituut.

Studentprofiel

Je komt in aanmerking voor deze master als je voldoet aan de toelatingseisen en aantoonbaar beschikt over de volgende kennis en kwaliteiten:

 • Je hebt een sterke wetenschappelijke interesse in het verleden en heden van Duitsland in de meest brede zin en vanuit een veelvoud aan perspectieven.
 • Je wil graag kennis maken met verschillende manieren van onderzoek doen naar de culturele, (internationaal) politieke en sociale facetten van een groot land in het hart van Europa met een geschiedenis van oorlog en geweld, maar ook van democratie en internationale samenwerking, en de wisselwerkingen daartussen.
 • Je bent geïnteresseerd in de toepasbaarheid van de kennis van Duitsland op actuele vraagstukken.
 • Je doet graag individueel en in groepsverband onderzoek naar de belangrijkste debatten over de Duitse geschiedenis in internationaal vergelijkend perspectief. Je mengt je actief in methodologische, conceptuele en historiografische discussies.
 • Je hebt voldoende academische kennis (op bachelorniveau) op het gebied van de geschiedenis als discipline.

Samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA)

De master is mede ontwikkeld door het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), een wetenschappelijke instelling met een groot internationaal netwerk, dat als doel heeft de kennis over en interesse voor het naoorlogse Duitsland te bevorderen. Het DIA maakt deel uit van een internationaal netwerk van DAAD-instituten over de hele wereld. Een van de initiatieven van het DIA is het Duitslandweb, het portaal voor het Duitse nieuws en informatie over de Duits-Nederlandse betrekkingen. Het Duitslandweb heeft ook een uitgebreid naslagwerk over thema’s uit de Duitse politiek, samenleving en geschiedenis.

Ward Bruning, student master Duitslandstudies

'Ik bestudeer de Duitse geschiedenis, maar ben ook bezig met de taal en cultuur van Duitsland.' - Ward Bruning, masterstudent
Lees het interview

Duitslandstudies in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden, en duurt in dat geval anderhalf jaar. Je volgt maximaal 40 studiepunten per jaar, ofwel 20 studiepunten per semester. Als deeltijdstudent volg je het onderwijs samen met de voltijdstudenten. Het programma voor de deeltijdopleiding wordt in onderling overleg met de programmacoördinator samengesteld.

Diploma

Duitslandstudies is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Geschiedenis. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Geschiedenis en de titel Master of Arts (MA).

Feiten & cijfers
Diploma MA Geschiedenis
Type Regulier onderwijs
Vorm Voltijd, deeltijd
Studielast 60 EC, 12 maanden
Voertaal Nederlands
Start September
CROHO-code 66034