Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl
Master
Nederlandse taal en cultuur (Neerlandistiek)
Opslaan in favorieten

Studieprogramma

Het masterprogramma Nederlandse taal en cultuur heeft een studielast van 60 EC en is als volgt opgebouwd:

 • 12 EC kernvakken
 • 30 EC keuzevakken
 • 18 EC masterscriptie
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
 • Wetenschapscommunicatie Neerlandistiek
  ???studyprogramme .period??? 1
  6
 • Onderzoek Neerlandistiek in de praktijk
  ???studyprogramme .period??? 3
  6
 • Vrije keuze
  1—2
  4—5
  12
 • Gebonden keuze
  1—2
  4—5
  18
 • Masterscriptie
  1—6
  18
UvA Studiegids: Nederlandse taal en cultuur
 • Kernvakken

  In de kernvakken verstevig je je basis in de neerlandistiek en oriënteer je je op de relatie tussen academische kennis en de samenleving. Door samen te komen met studenten vanuit verschillende disciplinaire interesses binnen het vakgebied, krijg je de mogelijkheid om over de grenzen van je eigen expertise heen te kijken. In het kernvak Wetenschapscommunicatie neerlandistiek verdiep je je in het vertalen van wetenschappelijke, neerlandistische kennis voor bijvoorbeeld de krant, het onderwijs of interdisciplinaire samenwerking. In het kernvak Neerlandistiek in de praktijk  doe je een eigen onderzoek en je organiseert, communiceert en presenteert over dit onderzoek op een webinar.

 • Keuzevakken

  In de keuzevakken op het terrein van letterkunde, taalbeheersing en taalkunde kun je je profileren door je verder te specialiseren. In keuzevakken buiten de Neerlandsitiek kun je juist je interdisciplinaire blik versterken.

  In de keuzeruimte is het ook mogelijk om vakken te volgen binnen het landelijke programma Masterlanguage. Masterlanguage is een cursusaanbod speciaal voor talenstudenten, waarbij je onderwijs volgt van experts door het hele land, met studenten van andere universiteiten.

 • Masterscriptie

  In je masterscriptie (18 EC) breng je verslag uit van een door jou uitgevoerd onderzoek dat binnen het domein van de neerlandistiek past. In het eerste semester kies je een specialisatie (Moderne Nederlandse letterkunde, Historische Nederlandse letterkunde, Nederlandse taalkunde, Nederlands als tweede taal, of Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica) en in het tweede semester zoom je in op een nog specifieker onderwerp voor het scriptieonderzoek. Natuurlijk word je bij het vormgeven van een onderzoeksvraag en in het onderzoeks- en schrijfproces ondersteund door een scriptiebegeleider. In je masterscriptie laat je zien dat je in staat bent een complex vraagstuk kritisch te benaderen en je bevindingen in woord en geschrift helder over te brengen.

Doorstroommogelijkheden

Je kunt tijdens de eenjarige master overstappen naar een onderzoeksmaster of een duale master. Wel moet je uiteraard aan de toelatingseisen van de betreffende master voldoen. Na het doorlopen van de selectieprocedure van die master kun je in de meeste gevallen de vakken (en punten) van het eenjarige programma meenemen. De examencommissie beslist welke vakken hiervoor in aanmerking komen.

Research master Literary Studies (Engelstalig)
Research master Linguistics and Communication (Engelstalig)
Duale master Nederlands als tweede taal en meertaligheid
Duale master Communication and Information (Engelstalig)

Daarnaast kun je na je master ook doorstromen naar de eenjarige master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen.