Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
uva.nl

Pre-masters

Graduate School of Humanities

Geeft je hbo-diploma of je universitaire bachelor geen (directe) toegang tot het masterprogramma dat je wilt volgen, dan bestaat er in veel gevallen een pre-master (schakelprogramma) waarmee je je deficiënties kunt wegwerken. Voorwaarde voor toelating tot een pre-master is dat je de Nederlandse of een andere EU-nationaliteit hebt. Heb je een universitaire bachelor? Dan kun je behalve via een pre-master vaak ook via een minor toegang krijgen tot de master van je keuze.

 • Schakelen na je hbo- of universitaire bachelor: pre-master

  Met een hbo-bachelordiploma heb je per definitie geen toegang tot een universitaire master. Als je een hbo-opleiding in een gerelateerd vakgebied hebt afgerond, kun je in veel gevallen na het afronden van een pre-master (ook wel: schakelprogramma) voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de master. Het pre-masterprogramma omvat in de regel 42 EC. Hiervan is het vak Academische vaardigheden een vast onderdeel: dit vak volg je met andere pre-masterstudenten binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen. 

  Heb je een universitair bachelordiploma dat niet (direct) toelating biedt tot de master van je keuze, dan kun je eveneens via een pre-master voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Je volgt dan dezelfde pre-master, maar zonder Academische vaardigheden. De pre-master omvat dan 30 EC.

  In alle gevallen geldt dat je automatisch voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de master indien je de pre-master binnen een jaar met succes afrondt.

  Onder aan deze pagina vind je een overzicht van pre-masters aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Ook bij de master van je keuze zie je of er een pre-master voor het programma bestaat.

 • Schakelen tijdens je universitaire bachelor: minor

  Volg je een universitaire bachelor en overweeg je een master te gaan volgen waartoe jouw opleiding niet (direct) toegang biedt? Door een minor te volgen kun je je opties in de masterfase vergroten. Binnenkort vind je op deze pagina een overzicht van minors die in combinatie met het voltooien van een universitaire bachelor direct toegang bieden tot een master. Afhankelijk van je persoonlijke studieplan kunnen er ook andere mogelijkheden zijn. 

Aanbod pre-masters