For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Study programmes

Pre-master Geschiedenis

De pre-master Geschiedenis is bedoeld voor studenten met een hbo- of universitaire bachelor die niet direct toegang biedt tot de tracks van de master Geschiedenis of de master Geschiedenis (Educatie en communicatie). Voorwaarde voor toelating tot deze pre-master is dat je de Nederlandse of een andere EU-nationaliteit hebt.

Biedt toegang tot:

Duitslandstudies
Geschiedenis
Geschiedenis van de internationale betrekkingen
Militaire geschiedenis
Publieksgeschiedenis
Stadsgeschiedenis
Geschiedenis (Educatie en communicatie)

De pre-master biedt geen toegang tot de master Holocaust and Genocide Studies.
Voor de master American Studies is er een apart programma: pre-master American Studies.

Voorbeeldprogramma

Let op: beschik je over een universitair bachelordiploma, dan hoef je de vakken Academische vaardigheden (2 x 6 EC) niet te volgen, waarna het programma niet 42 maar 30 EC omvat. Met een universitair bachelordiploma kun je ook voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor de master Geschiedenis na het volgen van een minor tijdens of na je opleiding.

Semester 1

  • Academische vaardigheden 1 (12 EC, blok 1 en 3)
  • Wereldgeschiedenis (6 EC, blok 1)
  • Geschiedenislab I (6 EC, blok 2)

Semester 2

  • Wetenschapsfilosofie (Historische wetenschappen) (6 EC, blok 1)
  • Verdiepingsvak I: Bronnen en onderzoek (12 EC, blok 2 en 3)

Procedure: inschrijven via Studielink

Als je door middel van deze pre-master toegang wilt krijgen tot een van de genoemde masters, dan dien je eerst een verzoek tot inschrijving in voor de master Geschiedenis. Je meldt je dus niet direct aan voor de pre-master, maar volgt de inschrijfprocedure voor de master van je keuze zoals beschreven op de pagina Toelating en aanmelding. Volg alle stappen van het inschrijfproces, inclusief inschrijving in MyInfo en het aanleveren van alle gevraagde toelatingsdocumenten.

De selectiecommissie beoordeelt je vooropleiding. Als je via de pre-master kunt voldoen aan de toelatingsvoorwaarden, ontvang je hierover bericht. Pas daarna meld je je in Studielink aan voor de pre-master. Rond je de pre-master binnen een jaar met succes af, dan word je automatisch toegelaten tot de master.

De pre-master biedt toegang tot alle bovengenoemde tracks. Alleen de master Publieksgeschiedenis heeft een selectieprocedure. Wil je deze master volgen, dan doorloop je eerst de volledige selectieprocedure voor deze master. Je kunt dan toegelaten worden tot de master op voorwaarde van het voltooien van de pre-master.

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline voor de pre-master is gelijk aan die voor de master die je wilt volgen. Voor studenten met een Nederlandse of EU/EER-nationaliteit geldt:

  • Publieksgeschiedenis: 1 maart
  • alle overige tracks: 15 mei

Kosten

Het collegegeldtarief voor een pre-master in het studiejaar 2020-2021 is € 35,71 per EC, met een maximum van € 2.143. Voor een pre-masterprogramma van 42 EC komt het tarief dus neer op € 1.499,82; voor een programma van 30 EC € 1.071,30.

Alternatieve routes

Volg je een universitaire bachelor, dan kun je ook door het afronden van een minor voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van een master.