For best experience please turn on javascript and use a modern browser!

Pre-masters Graduate School of Humanities

Geeft je hbo-diploma of je universitaire bachelor geen (directe) toegang tot het masterprogramma dat je wilt volgen, dan bestaat er in veel gevallen een pre-master (schakelprogramma) waarmee je je deficiënties kunt wegwerken. Voorwaarde voor toelating tot een pre-master is dat je de Nederlandse of een andere EU-nationaliteit hebt.

Voor studenten met een universitaire bachelor geldt dat ze daarnaast via een minor toegang kunnen krijgen tot de master van hun keuze.

 • Schakelen na je hbo- of universitaire bachelor: pre-master

  Met een hbo-bachelordiploma heb je per definitie geen toegang tot een universitaire master. Als je een hbo-opleiding in een gerelateerd vakgebied hebt afgerond, kun je in veel gevallen na het afronden van een pre-master (ook wel: schakelprogramma) voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de master. Het pre-masterprogramma omvat in de regel 42 EC. Hiervan is het vak Academische vaardigheden een vast onderdeel: dit vak volg je met andere pre-masterstudenten binnen de Faculteit der Geesteswetenschappen. 

  Heb je een universitair bachelordiploma dat niet (direct) toelating biedt tot de master van je keuze, dan kun je eveneens via een pre-master voldoen aan de toelatingsvoorwaarden. Je volgt dan dezelfde pre-master, maar zonder Academische vaardigheden. De pre-master omvat dan 30 EC.

  In alle gevallen geldt dat je automatisch voldoet aan de toelatingsvoorwaarden van de master indien je de pre-master binnen een jaar met succes afrondt.

  Onder aan deze pagina vind je een overzicht van pre-masters aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. Ook bij de master van je keuze zie je of er een pre-master voor het programma bestaat.

 • Schakelen tijdens je universitaire bachelor: minor

  Volg je een universitaire bachelor en overweeg je een master te gaan volgen waartoe jouw opleiding niet (direct) toegang biedt? Door een minor te volgen kun je je opties in de masterfase vergroten. Binnenkort vind je op deze pagina een overzicht van minors die in combinatie met het voltooien van een universitaire bachelor direct toegang bieden tot een master. Afhankelijk van je persoonlijke studieplan kunnen er ook andere mogelijkheden zijn. Kijk daarom ook in het overzicht van alle minors aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Procedure: inschrijven via Studielink

Wil je een master gaan doen waarvoor je een pre-master moet volgen om aan de toelatingsvoorwaarden te voldoen? Dan meld je je in Studielink aan voor de master die je wilt volgen. Je meldt je dus niet direct aan voor de pre-master, maar volgt de inschrijfprocedure voor de master, inclusief inschrijving in MyInfo en het aanleveren van alle gevraagde toelatingsdocumenten. De selectiecommissie beoordeelt vervolgens je vooropleiding. Het Admissions Office zal je vervolgens informeren over de nadere stappen met betrekking tot je inschrijving voor de pre-master.

Word je toegelaten tot de pre-master en rond je deze binnen een jaar met succes af, dan word je in het daarop volgende studiejaar automatisch toegelaten tot de master. Dit geldt ook voor selectieve masters die een pre-master aanbieden. Je doorloopt dan voorafgaand aan de pre-master de volledige selectieprocedure, en kan dan worden toegelaten op voorwaarde van voltooiing van de pre-master.

Aanmelddeadline

De aanmelddeadline voor een pre-master is gelijk aan die van de master die je wilt volgen. Voor studenten met een Nederlandse nationaliteit geldt:

 • 1 maart voor selectieve masters
 • 15 mei voor niet-selectieve masters

Kosten

Het collegegeldtarief voor een pre-master in het studiejaar 2020-2021 is € 35,71 per EC, met een maximum van € 2.143. Voor een pre-masterprogramma van 42 EC komt het tarief dus neer op € 1.499,82; voor een programma van 30 EC € 1.071,30.

Overzicht pre-masters

In het overzicht hieronder zie je welke pre-masters de Faculteit der Geesteswetenschappen aanbiedt, en de masterprogramma's waartoe deze toegang bieden. 

American Studies

Biedt toegang tot de master American Studies.

Boekwetenschap

Biedt toegang tot de master Boekwetenschap.

European Studies

Biedt toegang tot de masters East European Studies; European Policy; en Identity and Integration.

Geschiedenis

Biedt toegang tot de volgende tracks van de masters van Geschiedenis: Duitslandstudies; Geschiedenis; Geschiedenis van de internationale betrekkingen; Militaire geschiedenis; Publieksgeschiedenis; Stadsgeschiedenis; ...

International Dramaturgy and Theatre Studies

Biedt toegang tot de masters International Dramaturgy en Theatre Studies.

Kunst, cultuur en politiek

Biedt toegang tot de master Kunst, cultuur en politiek.

Kunstgeschiedenis

Biedt toegang tot de master Kunstgeschiedenis.

Language, Literature and Education

Biedt toegang tot de master Language, Literature and Education.

Latin American Studies

Biedt toegang tot de master Latin American Studies.

Linguistics

Biedt toegang tot de masters General Linguistics en Language and Society/

Literary Studies

Biedt toegang tot de masters Comparative Literature; English Literature and Culture; en Literature, Culture en Society.

Media Studies

Biedt toegang tot de volgende masters: Archival and Information Studies; Documentaire en fictie; Film Studies; Journalistiek en media; New Media and Digital Culture; Preservation and Presentation of the Moving Image; ...

Midden-Oostenstudies

Biedt toegang tot de masters Hebrew and Jewish Studies en Midden-Oostenstudies.

Music Studies

Grants access to the Master's Music Studies.

Nederlands als tweede taal en meertaligheid

Biedt toegang tot de master Nederlands als tweede taal en meertaligheid.

Philosophy of the Humanities and the Social Sciences

Biedt toegang tot de master Philosophy of the Humanities and the Social Sciences.

Spirituality and Religion

Biedt toegang tot de master Spirituality and Religion.

Vertalen

Biedt toegang tot de master Vertalen.

Educatie en communicatie

Educatie en communicatie (Duits)

Biedt toegang tot de master Educatie en communicatie (Duits).

Educatie en communicatie (Engels)

Biedt toegang tot de master Educatie en communicatie (Engels).

Educatie en communicatie (Frans)

Biedt toegang tot de master Educatie en communicatie (Frans).

Educatie en communicatie (Nederlands)

Biedt toegang tot de master Educatie en communicatie (Nederlands).