For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
Dual Master
Documentaire en fictie (Mediastudies)

De duale master Documentaire en fictie is gericht op dramaturgie en research, het beoordelen en evalueren van scenario's en documentaire-filmplannen en het geven van feedback tijdens de creatieve ontwikkeling van documentaire en fictie.

Een goed verhaal

Audiovisuele media zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. We kijken meer dan ooit naar films, series en documentaires in allerlei soorten en maten, overal en op elk moment dat we willen. Nieuwe technologie maakt mogelijk dat volop wordt geëxperimenteerd met vorm en stijl. Het belang van een goed verhaal blijft echter de basis van een goede film. En hiervoor zijn specialisten nodig, specialisten op het gebied van storytelling. Meer dan ooit vervullen deze een belangrijke rol in de ontwikkeling van documentaires en fictiefilms, ongeacht lengte, abstractie of experiment. De duale master Documentaire en fictie richt zich op dit specialisme en leidt academici op die een goede antenne hebben voor het perspectief van de maker en een constructieve bijdrage kunnen leveren aan dit ontwikkelingsproces.

Je leert scenario’s en documentaireplannen te evalueren en te beoordelen op hun kwaliteit. Je oefent in het herkennen van de potentie en de valkuilen van een plan. Je leert het geven van feedback aan makers zodat het creatieve proces daarvan profiteert. Door zelf een concept te ontwikkelen dat uitmondt in een scenario of documentaireplan en door zelf research te doen, ervaar je hoe je actief kunt bijdragen aan een project. Daarnaast doe je academisch onderzoek naar het mediaveld, de institutionele en beleidsmatige aspecten en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van storytelling.

Waarom Documentaire en fictie aan de UvA?

Documentaire en fictie is het enige masterprogramma op het gebied van mediastudies in Nederland dat zich richt op het ontwikkelingsproces en de storytelling van creatieve media. Eveneens uniek is dat het een duaal masterprogramma betreft: je combineert een academische opleiding van anderhalf jaar met een intensieve praktijkperiode van een semester. Je profiteert hierbij van het feit dat de opleiding gevestigd is in Amsterdam, als Europees cultureel centrum met een levendig internationaal georiënteerd werkveld van zowel lang gevestigde als nieuw opkomende industrieën en instellingen op het gebied van media. De UvA onderhoudt nauwe banden met diverse instellingen en bedrijven in het beroepsveld, waaronder de omroepverenigingen, NTR, BNNVARA en VPRO, en de productiehuizen Kaap Holland Film, Submarine, NewBE TV, PhantaBasta, Pupkin en HALAL. Zij committeren zich aan de opleiding door het bieden van leerwerktrajecten die specifiek aansluiten bij de opleiding en het geven van workshops en gastlessen binnen ons curriculum.

Tot slot volg je colleges bij betrokken docenten met veel praktische ervaring en een rijk netwerk. Zij begeleiden je intensief. Het onderwijs is kleinschalig, activerend en gericht op samenwerken.

Studentprofiel

Als student van deze master wordt van je verwacht dat je relevante kennis hebt en beschikt over specifieke vaardigheden:

  • Je hebt een universitair bachelordiploma Mediastudies van de UvA of een gelijkwaardig, erkend bachelordiploma van een andere universiteit;
  • Je hebt een grote interesse in, en aantoonbare repertoirekennis van uiteenlopende documentaire- en fictiefilms en -series;
  • Je hebt een grote affiniteit met audio visual storytelling, en de nieuwsgierigheid om  experimenten op dit vlak te onderzoeken;
  • Je bent geïnteresseerd in actuele culturele en maatschappelijke onderwerpen en hun vertaling naar artistieke mediaproducten;
  • Je beschikt over academische kennis van geschiedenis, theorieën en analysemethoden op het gebied van media en cultuur;
  • Je hebt de bereidheid en de nieuwsgierigheid om je te verdiepen in academisch onderzoek en in praktische vaardigheden op het gebied van film- en televisiedramaturgie, research en redactie.

Diploma

Documentaire en fictie is een programma van de geaccrediteerde masteropleiding Mediastudies. Na succesvolle afronding van dit programma ontvang je een wettelijk erkend masterdiploma Mediastudies en de titel Master of Arts (MA).

Documentaire en fictie (Mediastudies)
Degree programme MA Mediastudies
Type Regular study programme
Mode Full-time
Credits 90 ECTS, 18 months
Language of instruction Dutch
Starts in September
CROHO code 60831