Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
uva.nl
Research Master
Geschiedenis (research)
Vergelijk

Wetenschappelijk onderzoek en meer

Na een onderzoekmaster kun je kiezen voor een wetenschappelijke carrière aan een universiteit en gaan promoveren. Je doet dan drie tot vier jaar onderzoek en schrijft een proefschrift. Op een promotieplaats moet je, net als op andere banen, solliciteren. Het is echter ook mogelijk om na de onderzoekmaster te kiezen voor een baan buiten de wetenschap en daar je verworven kennis, inzichten en vaardigheden te gebruiken.

Lotte vertelt over haar onderzoek

Waar werken onze afgestudeerden?

Studenten uit de onderzoekmaster hebben hun weg gevonden bij musea, archieven, bibliotheken, onderwijsinstellingen, radio en tv en de gedrukte pers, maar ook bij de koninklijke landmacht en marine en bij verschillende ministeries.

'Door het verleden te onderzoeken draag je bij aan een beter begrip van de huidige maatschappij'

Alumnus Maaike Jansen vertelt over haar huidige werk bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Ook ik ben historicus (KNHG)

Wat kan je worden als je geschiedenis hebt gestudeerd? Welke werkzaamheden en vaardigheden horen daarbij? En wie mag zichzelf historicus noemen? Op de Historicidagen 2022 in Rotterdam legde Martijn Lammerts namens het KNHG deze vragen voor aan historici van verschillende achtergronden. Meer voorbeelden van beroepsperspectieven vind je op het Beroepsplatform Historici op de website van het KNHG.

Je diploma is geen afscheid 

Na je afstuderen hoef je geen afscheid te nemen van de UvA. We helpen je graag om je loopbaan verder te ontwikkelen. Je kunt je aansluiten bij het jonge-alumniprogramma van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging (AUV), dat je helpt om je carrière uit te stippelen. En als alumnus kun je ook nog steeds gebruikmaken van het Student Careers Centre.