For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
You are using a browser that is no longer supported by Microsoft. Please upgrade your browser. The site may not present itself correctly if you continue browsing.
uva.nl
VAKKEN SEM 1 SEM 2 SEMESTER 1 SEMESTER 2 EC
  • Wetenschapscommunicatie Neerlandistiek
    Blok 1
    6
  • Onderzoek Neerlandistiek in de praktijk
    Blok 3
    6
  • Vrije keuze
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 4
    Blok 5
    12

    De student kiest een keuzevak/meerdere keuzevakken van 12 EC uit de volgende masters: - Masterlanguage (aanbevolen zijn de Nederlandse vakken: 1. Taalbeheersing in de praktijk (S1), 2. Moderne letterkunde in de klas (S1), 3. Historische letterkunde in het onderwijs (S2) en 4. Taalkunde in het onderwijs (S2); - MA Linguistics; - MA Literary Studies; - MA Communication and Information Studies; - MA Nederlandse taal en cultuur. De masterkeuzevakken staan onder het subkopje "keuzeruimte" in de studiegids.

  • Gebonden keuze
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 4
    Blok 5
    18

    18 EC gebonden keuze (waarvan 12 EC in semester 1) uit: - Communicatie en argumentatie - Literaire cultuur. Casuscursus moderne Nederlandse letterkunde - Canoniseringsprocessen en cultureel erfgoed - Taalverandering en taalvariatie - Argumentation and Communication in Law - De nieuwste Nederlandse letterkunde - Topteksten uit de Nederlandse literatuur

  • Masterscriptie Nederlandse taal en cultuur
    Blok 1
    Blok 2
    Blok 3
    Blok 4
    Blok 5
    Blok 6
    18
Verplicht vak
Keuzevak
UvA Studiegids: Nederlandse taal en cultuur
  • Kernvakken

    In de kernvakken verstevig je je basis in de neerlandistiek en oriënteer je je op de relatie tussen academische kennis en de samenleving. Door samen te komen met studenten vanuit verschillende disciplinaire interesses binnen het vakgebied, krijg je de mogelijkheid om over de grenzen van je eigen expertise heen te kijken. In het kernvak Wetenschapscommunicatie neerlandistiek verdiep je je in het vertalen van wetenschappelijke, neerlandistische kennis voor bijvoorbeeld de krant, het onderwijs of interdisciplinaire samenwerking. In het kernvak Neerlandistiek in de praktijk  doe je een eigen onderzoek en je organiseert, communiceert en presenteert over dit onderzoek op een webinar.

  • Keuzevakken

    In de keuzevakken op het terrein van letterkunde, taalbeheersing en taalkunde kun je je profileren door je verder te specialiseren. In keuzevakken buiten de Neerlandsitiek kun je juist je interdisciplinaire blik versterken.

    In de keuzeruimte is het ook mogelijk om vakken te volgen binnen het landelijke programma Masterlanguage. Masterlanguage is een cursusaanbod speciaal voor talenstudenten, waarbij je onderwijs volgt van experts door het hele land, met studenten van andere universiteiten.

  • Masterscriptie

    In je masterscriptie (18 EC) breng je verslag uit van een door jou uitgevoerd onderzoek dat binnen het domein van de neerlandistiek past. In het eerste semester kies je een specialisatie (Moderne Nederlandse letterkunde, Historische Nederlandse letterkunde, Nederlandse taalkunde, Nederlands als tweede taal, of Taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica) en in het tweede semester zoom je in op een nog specifieker onderwerp voor het scriptieonderzoek. Natuurlijk word je bij het vormgeven van een onderzoeksvraag en in het onderzoeks- en schrijfproces ondersteund door een scriptiebegeleider. In je masterscriptie laat je zien dat je in staat bent een complex vraagstuk kritisch te benaderen en je bevindingen in woord en geschrift helder over te brengen.

Nederlandse taal en cultuur in deeltijd

Het programma wordt ook in deeltijd aangeboden en duurt in dat geval anderhalf jaar. Je volgt maximaal 40 EC per jaar (20 EC per semester). Het onderwijs volg je samen met de voltijdstudenten. Het programma van de deeltijdopleiding stel je in overleg met de programmacoördinator samen.

Doorstroommogelijkheden

Je kunt tijdens de eenjarige master overstappen naar een onderzoeksmaster of een duale master. Wel moet je uiteraard aan de toelatingseisen van de betreffende master voldoen. Na het doorlopen van de selectieprocedure van die master kun je in de meeste gevallen de vakken (en punten) van het eenjarige programma meenemen. De examencommissie beslist welke vakken hiervoor in aanmerking komen.

Research master Literary Studies (Engelstalig)
Research master Linguistics and Communication (Engelstalig)
Duale master Nederlands als tweede taal en meertaligheid
Duale master Communication and Information (Engelstalig)

Daarnaast kun je na je master ook doorstromen naar de eenjarige master Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs om een eerstegraads lesbevoegdheid te halen.